Wanneer heb jij voor het laatst gevreeën?

Vrijend stel
Wanneer is de laatste keer geweest dat je lekker hebt gevreeën? Volgens de nieuwste statistieken van kenniscentrum Rutgers is het waarschijnlijk al een tijdje terug. Seks wordt zeldzaam en we raken elkaar steeds minder aan. Begin jaren 90 bedreef een gemiddeld stel in Nederland ongeveer twee keer in de week de liefde. Inmiddels is dat minder dan één keer in de week en heeft de gemiddelde Nederlander krap drie keer in de maand seks.

Als dat in dit tempo blijft afnemen, zijn we er over dertig jaar helemaal mee gestopt en is seks iets waarover je in een museum leest: dat deden we vroeger, weet je nog?

Verklaringen genoeg: we werken met z’n allen harder en hebben het gewoon te druk. Door alle verslavende bliepjes en sociale media op je telefoon ga je niet meer tegelijkertijd naar bed. De media en internet voeren de druk zo op om het goed te doen en een perfect lijf of seksleven te hebben, dat dit juist verlamt en je er maar niet meer aan begint. De lat ligt simpelweg te hoog.

De vraag is: is het een probleem als je elkaar zo weinig aanraakt? Niet per se. Het is heel gezond om het oververhitte beeld van glossy’s en tv niet langer te zien als norm voor je eigen seksleven. Het is ook gezond als partners eerlijk zijn over wat ze wel en niet willen en zich niet laten opjagen of manipuleren door verzonnen cijfers uit de media. En toch zou het jammer zijn als de dalende lijn doorzet.

Want seks doet ertoe. Het is communicatie zonder woorden. Het werkt als de lijm in je relatie; door de hormonen die je tijdens vrijen aanmaakt, krijg je samen een diepere verbinding dan je op andere manieren kunt krijgen. Seks is een manier om af te stemmen, elkaar terug te vinden, opnieuw te beginnen, te vergeven en te ontdekken.

Seksuele energie is levensenergie. Juist het donkere, intieme stuk van je relatie, dat je waarschijnlijk met niemand anders deelt dan met je partner, maakt je relatie exclusief en onvervangbaar. De spannende geheimen tussen de lakens zijn van jullie samen. Daarom kan het geen toeval zijn dat de dalende lijn in seks omgekeerd evenredig is aan de stijgende lijn in scheidingen.

Misschien hoor je jezelf weleens denken: was het maar weer zoals vroeger. Waren we nog maar verliefd. Was het maar wat minder ingewikkeld. Probeer het deze week dan eens met een beetje seks. Raak elkaar aan. Ga tegelijkertijd naar bed en kruip naar elkaar toe. Verleid elkaar weer eens. Praten kan altijd nog – dat heb je misschien al genoeg geprobeerd. Of zoals dichter Merel Morre zegt: bij twijfel, zoen.

Bron: AD
Foto: StockSnap/Pixabay

(Visited 49 times, 1 visits today)

Post Author: Rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *