De soa-test van de GGD kan thuis worden gedaan

Soa test
Iedereen kan een soa krijgen. De enige manier om te weten of je er één hebt, is het doen van een test. Dat kan je helemaal zelf. Omdat niet alle jongeren naar de dokter willen of durven, komt de GGD naar scholen toe om ze uit te delen.

Open zijn over seks is heel normaal voor jongeren. “Maar over soa’s praten is niet altijd makkelijk,” vertelt Daniëlle. “Misschien als iemand een soa heeft, praat je er makkelijker over.” Een ander meisje vult aan: “Als je een vriendengroep hebt waarin iemand een soa heeft, wordt diegene een soort ervaringsdeskundige.”

Voor de verpleegkundigen van de GGD is het vooral belangrijk dat jongeren gaan beseffen dat iedereen een soa kan krijgen. “Ze onderschatten vaak nog hoe groot de kans is om een soa op te lopen”, aldus seksueel verpleegkundige Leo Meijaard van de GGD. “Ze denken dat het hen niet zal overkomen.”

Omdat ze denken dat ze geen risico lopen, vrijen veel jongeren onveilig. Bij een onenightstand gebruikt veertig procent van de jongeren geen condoom. Daniëlle: “Op school heb ik niet heel veel geleerd over soa’s. Doordat de GGD langskomt met de tests leer de je bijvoorbeeld dat je onvruchtbaar kunt raken als je chlamydia krijgt. Nu ik dat weet, zal ik een volgende keer er toch beter op letten dat ik voorbehoedsmiddelen gebruik.”

Bron: Omroep Zeeland
Foto: PublicCO/ Pixabay

(Visited 14 times, 1 visits today)

Post Author: Rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *