Prep, een middel dat helpt bij de preventie van aids

Prep
Brazilië is een van de koplopers in het promoten van Prep, een middel dat helpt bij de preventie van aids. Onomstreden is het niet. Prep zou condoomgebruik ontmoedigen – iets wat experts bestrijden.

Hij noemt het de derde seksuele revolutie in Brazilië. “Sinds de opkomst van al die apps, Tinder, enzovoort, wordt er nog veel meer geneukt dan voorheen.” Carlos Ribeiro (42), getraind lichaam, gemillimeterd haar, kok bij de militaire politie in Rio en homoseksueel, weet het heel zeker: de meeste mensen in zijn land doen het zonder condoom.

Dat is ook de reden dat Prep, het middel dat infectie door het hiv-virus kan voorkomen, zo belangrijk is. Ribeiro slikt het al een jaar, vanaf de testfase. “In homoseksuele kringen is men zich wel bewust van het gevaar omdat wij het meest door hiv getroffen zijn, maar de ziekte kan zich snel uitbreiden naar andere groepen.” In juli 2017 bleek uit cijfers van de Verenigde Naties inderdaad dat het aantal besmettingen in Brazilië in de periode 2010-2016 is gestegen met 3 procent; wereldwijd is dat percentage gedaald met 11. En dat terwijl Brazilië al jaren serieus werk maakt van de bestrijding van aids.

Kwetsbare groepen
Onderzoekster van infectieziekten Valdilea Veloso is verbonden aan het programma dat Prep aan de vier kwetsbaarste groepen in Rio de Janeiro verstrekt: mannen die vrijen met mannen (in Brazilië zijn dat ook vaak mannen met vrouw en kinderen die er een parallel homoseksueel seksleven op nahouden), transseksuelen, sekswerkers en mensen die samenleven met een besmet persoon. Aids breidt zich uit naar steeds jongere mensen, ziet ze. Daarom is het hoog tijd om maatregelen te nemen.

De kritiek dat Prep condoomgebruik ontmoedigt, wuift ze gedecideerd weg: “Als mensen zonder problemen een condoom zouden gebruiken, zouden we geen geslachtsziekten en dus ook geen aids hebben, maar dat is nu eenmaal niet zo. Het condoomgebruik hangt af van twee personen. Het lukt niet iedereen consequent te zijn.”

Veloso vindt dat mensen het recht hebben om te kiezen aan welke risico’s ze zich bloot stellen. “We voeren gesprekken met Prepgebruikers en zien dat condoomgebruik bij velen hetzelfde blijft. Je kunt tenslotte ook andere ziektes oplopen.”

Ribeiro zegt eerder minder seks te hebben dan méér sinds hij Prep gebruikt. “Door alle onderzoeken die je moet ondergaan en de gesprekken die je hebt met artsen denk je meer na over de risico’s. Een van de grootste bedreigingen in Brazilië is syfilis en dat is een akelige en makkelijk overdraagbare ziekte.”

Verantwoordelijk
Als homoseksuelen geen condoom gebruiken en denken dat de kans groot is dat hun bedpartner besmet is, nemen ze Prep, het middel dat je tot 72 uur na de seks kan innemen om besmetting te voorkomen. Het is onder homo’s volgens hem ook gebruikelijker dat er gewoon wordt overlegd over wel of geen condoomgebruik en dat er openheid is over elkaars seksueel gedrag. “Je voelt je verantwoordelijk voor jezelf en de ander.”

Zelf laat hij zijn condoomgebruik ook afhangen van de situatie. Zonder is fijner. Maar hij zal zijn eerste aidstest nooit vergeten. “De langste 40 minuten van mijn leven.”

Op een tv-scherm in zijn huiskamer staat zijn Facebook open. Ribeiro wijst naar een foto van een vriend die met zijn kleinkinderen op bed ligt. “Hij gaat ook met mannen om. Zijn vriend is seropositief en heeft tuberculose, maar hij verdomt het zich te laten testen. Hij zegt dat hij nog liever doodgaat.”

Onderzoekster Veloso hoopt dat Prep ertoe bijdraagt dat het aids-stigma dat aan seksuele minderheden kleeft verdwijnt. “We hebben al 36 jaar met de epidemie te maken, maar boeken vooruitgang. Een goede behandeling biedt perspectief op kwaliteit van leven en dat helpt tegen het stigma. We hopen dat het taboe verdwijnt en dat meer mensen zich zullen laten testen. Ook hetero’s.”

“We zijn al zo ver dat mensen die besmet zijn maar worden behandeld geen andere mensen meer besmetten. De onderzoeksresultaten zijn op een aidsconferentie in Parijs in 2017 besproken. Waarom is dat nog niet algemeen bekend? Iedereen moet dit weten. Ons doel is tenslotte een beter leven voor iedereen.”

Bron: Trouw
Foto: TuendeBede

(Visited 20 times, 1 visits today)

Post Author: Rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *