Oxfam-staf vrijden met prostituees na aardbeving Haïti

De feiten deden zich volgens de krant voor tijdens een humanitaire missie na de verwoestende aardbeving van 2010, die bijna 300.000 mensenlevens eiste. Enkele leidinggevenden zouden jonge prostituees betaald hebben, waarvan sommigen mogelijk zelfs tussen de 14 en 16 jaar waren.

De meisjes zouden deelgenomen hebben aan orgieën in de hotelkamers van de medewerkers, terwijl ze T-shirts van Oxfam droegen. Dat zegt een bron die beweert beelden te hebben gezien van de sekspartijen. ,,Het leek op een heftige orgie”, stelt de bron. ,,Op één feest (in een complex bijgenaamd ‘de roze appartementen’) waren zeker vijf meisjes, die halfnaakt rondrenden. Twee van hen droegen witte Oxfam-shirts.”

De mannen zouden behoren tot het team dat de lokaal ingehuurde chauffeurs aanstuurde. De krant quote een bron die zegt: ,,Ze zeiden tegen die chauffeurs: als jij wilt dat we je contract verlengen, dan moet je meisjes voor ons ophaleb.”

Straffeloosheid’
De organisatie opende in 2011 een intern onderzoek, die ‘een cultuur van straffeloosheid’ bij de werknemers aan het licht heeft gebracht, aldus The Times. Volgens de krant zou de Oxfam-directeur in Haïti, de 68-jarige Belg Roland van Hauwermeiren, opgestapt zijn zonder disciplinaire maatregelen, ook al zou hij de beschuldigingen hebben toegegeven. De Belg heeft toegegeven prostituees naar zijn door Oxfam gehuurde villa (bijgenaamd: het Adelaarsnest) te hebben laten brengen. Die sex-bezoeken staan los van de orgies waaraan andere stafmedewerkers van de organisatie zouden hebben deelgenomen.

Ook twee andere Oxfam-medewerkers zouden ontslag genomen hebben, vier anderen werden ontslagen. Het Haïtiaanse gerecht werd niet op de hoogte gebracht van de feiten, en er zijn geen juridische stappen ondernomen. Volgens Oxfam omdat de kans dat de Haïtiaanse autoriteiten er op dat moment mee aan de slag zouden gaan, klein was. In Haïti is prostitutie bij wet verboden.

In 2011 deed het hoofdkantoor van Oxfam, dat in Groot-Brittanië staat, er melding van dat een aantal medewerkers was vertrokken vanwege ‘wangedrag’. De organisatie stelde toen ‘om juridische redenen’ niet verder op dat gedrag in te kunnen gaan. Uit onderzoek van de Britse krant blijkt het nu dus om sexfeesten met prostituees te zijn gegaan in een land dat niet lang daarvoor was getroffen door een ernstige aardbeving en waar veel mensen wanhopig probeerden aan voedsel en onderdak te komen.

De Nederlandse afdeling van Oxfam stelt dat ‘voor zover we weten geen Nederlanders bij deze zaak betrokken zijn’. Volgens The Times gaat het ook niet om Britten of Haïtianen, maar wel om ‘ervaren, internationale hulpverleners, die in dienst waren bij Oxfam Groot-Brittanië’.

Bron: AD
Foto: msjennm/pixabay

(Visited 29 times, 1 visits today)

Post Author: Rene

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *